-tverrfaglig behandling-, trening- og rehabiliteringssenter

Test av laktat profil

Med test av laktatprofil finner vi din anerobe terskel (AT) og bestemmer dine treningssoner basert på melkesyre, som igjen kan brukes til å styre riktig treningsintensitet. Testen er også en av de mest benyttede målene for endring i prestasjon i typiske utholdenhetsidretter.

Test av laktatprofil finner din anerobe terskel (AT). Dette er den høyeste belastningen hvor produksjon og eleminasjon av melkesyre er i likevekt. Testen bestemmer dine treningssoner basert på melkesyre. Dette kan igjen brukes til å styre din treningsintensitet for å få optimal effekt av treningen. Testen er også en av de mest benyttede målene for endring av prestasjon i typiske utholdenhetsidretter. For å kunne benytte denne testen som mål på forbedring i prestasjon må samme test gjennomføres på ny etter en treningsperiode.

Gjennomføringen av testen
Testen gjennomføres på tredemølle eller sykkel. Vi anbefaler å gjennomføre testen treningsspesifikk som betyr at man bør teste det ergometer man trener til vanlig. Hvis ingen tydelig overvekt mot det ene ergometer enn det andre anbefales det å gjennomføre testen på tredemølle for det mest nøyaktige resultatet. Selve testen består av 10 min oppvarming og deretter 4-7 belastningstrinn à 5 min. Mellom hvert belastningstrinn tas en liten ”blodprøve” av finger for analyse av melkesyre og hjertefrekvensen registreres. Testen anses ferdig når utøver har passert anaerob terskel.

Forberedelse til testen 
·         Ingen oppvarming
·         Ingen annen trening på testdagen og ingen hard fysisk aktivitet dager før testen
·         Ingen større måltid de siste 2-3 timer før testen
·         Sykkelsko hvis testing på sykkel og hvis dette brukes til vanlig

Du kan også ta laktatprofil test med analyse av sykkelteknikk.