-tverrfaglig behandling-, trening- og rehabiliteringssenter

Maks hjertefrekvens – Maks pulstest

Test av maksimal hjertefrekvens (HF) – maks puls – maks HF, tester din maksimale hjertefrekvens (HF). Test av maksimal hjertefrekvens kan utføres på sykkel eller tredemølle. Med utgangspunkt i verdien man får i testen, kan man beregne de ulike treningssonene.

Når man tester maks puls / maksimal hjertefrekvens, er målet er å kartlegge hjertets maksimale pumpefrekvens. Med utgangspunkt i denne verdien kan man beregne de ulike treningssonene. Maks HF er ikke en trenbar faktor. Det vil si at den er gitt fra tidlig alder. Generelt sett sier man at din Maks HF er gitt ved 220 – (alder x 0,7). Dette er en teoretisk beregning som kan brukes som et utgangspunkt, men forskning viser at denne metoden kan ha avvik på +/- 10 slag.

Gjennomføring av testen
Makspuls testen gjennomføres på tredemølle eller sykkel. Vi anbefaler å gjennomføre testen treningsspesifikk som betyr at man bør teste det ergometer man trener til vanlig. Hvis ingen tydelig overvekt mot det ene ergometer enn det andre anbefales det å gjennomføre testen på tredemølle for det mest nøyaktige resultatet. Under selve testen gjennomfører man først et innledende drag på 4 min med økende belastning som avsluttes litt under maksimal anstrengelse. Deretter 3 min rolig bevegelse for et nytt påfølgende drag på 4 min med maksimal innsats til total utmattelse.

Forberedelse til testen
·         Møt ferdig oppvarmet (minimum 15-20 min)
·         Ingen annen trening på testdagen og ingen hard fysisk aktivitet dager før testen
·         Ingen større måltid de siste 2-3 timer før testen
·         Sykkelsko hvis testing på sykkel og hvis dette brukes til vanlig